Een rondleiding door het kloosterdorp

St. Michael 

Het missiehuis St. Michael is een voorbeeld voor een levendige architectuurgeschiedenis. De kleine herberg (1875) werd in de loop der jaren met talloze verbouwingen en uitbreidingen omgetoverd tot het missiehuis zoals het nu is. De dubbelkerk met haar twee smalle torens vormen de bekroning van het missiehuis. In de onderkerk bevindt zich de sarcofaag van de Heilige Arnold Janssen – een favoriete gebedsplaats voor veel mensen.

Aanbiddingszusters van Steyl

De aanbiddingszusters van Steyl zijn de derde congregatie van de ordefamilie van Steyl. Sinds 1914 wonen de zusters (vanwege hun roze habijt worden ze ook wel de roze zusters genoemd) in het Heilige Geest-Klooster.

In hun contemplatieve (beschouwende) levenswijze ondersteunen ze de Steyler missiezusters en missionarissen door hun gebeden en brengen ze de zorgen van de mensen voor God. Bezoekers kunnen deelnemen aan de godsdiensten of aan de stille aanbidding vanuit de zijkapel.

Het missiemuseum

Tijdens hun thuisverlof brachten de missionarissen voorwerpen uit de hele wereld mee naar Steyl om de bezoekers informatie en inzicht te geven over de verre landen en culturen. Wat het museum zo bijzonder maakt, is dat het nu een museum op zich is. Sinds 1931 is hier nauwelijks iets veranderd.

Tuinen van Steyl

Het heuvelachtige park is een trekpleister, dat bij iedereen die Steyl bezoekt, in het geheugen blijft hangen. Op veel plaatsen nodigen spirituele plekken je uit om te bidden. Arnold Janssen heeft hier samen met Gerard Rademan (pater Gerard Rademan, 1851-1904) een katholieke parkcultuur gecreëerd die op harmonieuze wijze de elementen van devotie, spirituele stimulatie, natuurbeleving en ontspanning met elkaar verbindt.

Grotten van Steyl

De zeven-smarten grot, de olijfberggrot en de Mariagrot nodigen uit tot stil gebed en meditatie. Volgens het ontwerp van tuinarchitect Pater Gerard Rademan uit Steyl  werden ze gebouwd als ondergrondse gebedshuizen. Zij zijn geliefde trekpleisters voor de vele bezoekers die bij hun kloosterbezoek op zoek zijn naar stilte en bezinning.

Nog meer ideeën voor uw bezoek in het kloosterdorp:

  • Voor gezinnen: een reis naar Ghana en Nicaragua in het wereldpaviljoen
  • De favoriete frietkraam in het kloosterdorp: friture ‘t Vaer
  • Een tocht over de Maas met het veer van Steyl-Baarlo of een wandeling langs de Maas.
  • Het ketelhuis van de voormalige drukkerij (dit is tegenwoordig een museum)